Här gör stjärnkocken choklad på rester från öl

Michelinkocken Rasmus Munk, driver av restaurangen Alchemist och ett matlabb i Köpenhamn, utvecklar chokladliknande produkter av restprodukter från…

Sammanfattning

Innehåll

Michelinkocken Rasmus Munk, driver av restaurangen Alchemist och ett matlabb i Köpenhamn, utvecklar chokladliknande produkter av restprodukter från ölbryggning, närmare bestämt mäsk eller drav. Initiativet svarar mot utmaningarna i chokladindustrin, en sektor pressad av klimatförändringar, råvaruspekulation och stark efterfrågan. Munk betonar att produkterna, som hans gäster inte kan skilja från riktig choklad, måste vara både hållbara och välsmakande. Klimatforskaren Yann Clough vid Lunds universitet noterar att kakaopriset fördubblats efter minskade skördar och att nya marknaders efterfrågan ökar. Clough uttrycker dock viss skepsis till huruvida dessa nya produkter fullt ut kan ersätta större mängder kakao i framtiden.

Läs hela artikeln på Korthet.se →