Innovativa modeller säkrar el och mat
Forskare vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) riktar ljuset mot energislukande processer inom livsmedelsindustrin. Emil Numminen och Henrik Sällberg, båda…
Sammanfattning
- Forskarna Emil Numminen och Henrik Sällberg vid BTH identifierar frysning och tining som energikrävande processer inom livsmedelsindustrin.
- Numminen betonar att effektivisering av dessa processer, vilka omfattar 123 stadier, är avgörande för att spara el och öka produktiviteten hållbart.
- I en tid präglad av klimatförändringar, osäker elförsörjning och växande efterfrågan lyfts behovet av vinster genom små justeringar i livsmedelskedjan fram.
- Forskarna utforskar möjligheterna för lantbrukare i Sverige att både leverera livsmedel och el, vilket skulle vara en fördel för klimatet och landsbygdens ekonomi.
- De undersöker specifikt vilka förutsättningar som krävs för att lantbrukare ska kunna generera och sälja el, samt vilka hinder som för närvarande står i vägen för detta.
Innehåll
Forskare vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) riktar ljuset mot energislukande processer inom livsmedelsindustrin. Emil Numminen och Henrik Sällberg, båda forskare, belyser de 123 stadier av frysning och tining som kräver enorma mängder el. De menar att effektivisering av dessa processer kan ge stora vinster för Sverige, speciellt i en tid av klimatförändringar och osäker elförsörjning. Genom små justeringar i livsmedelskedjan kan produktiviteten öka och hållbarheten förbättras. Forskarna undersöker även hur lantbrukare kan producera och sälja el, vilket skulle gynna både klimatet och ekonomin.