Kvarbliven julmat kan göra dig riktigt sjuk: ”Man tror att man ska dö”

Efter julhelgen fylls kylskåpen med rester, vilket kan leda till matförgiftning om maten hanteras fel. Livsmedelsprofessorn Marie-Louise Danielsson-Tham…

Sammanfattning

Innehåll

Efter julhelgen fylls kylskåpen med rester, vilket kan leda till matförgiftning om maten hanteras fel. Livsmedelsprofessorn Marie-Louise Danielsson-Tham varnar för att återkommande hantering av julbordsresterna i rumstemperatur ger bakterier möjlighet att växa, särskilt Staphylococcus aureus som bildar ett gift som inte försvinner vid upphettning. Bland de mest riskfyllda rätterna nämns ägghalvor med majonnäs och räkor, samt julskinka, då de kan vara "godis för stafylokocker". Symtomen är kraftiga kräkningar, ibland diarré, och kan få en att tro att man ska dö, för att sedan vilja dö.

Läs hela artikeln på Korthet.se →