Anders Svensson: Så uppfanns den hatade hawaiipizzan
Journalisten Anders Svensson går igenom hawaiipizzans ursprung, som pizzapuritaner sedan länge fördragit. Clements Wilmenrod i Tyskland var troligen först…
Sammanfattning
- Pizzapuritaner i Sverige har länge föraktat hawaiipizzan och straffar den som beställer den med en avgift på 5 000 kronor.
- Tysken Clemens Wilmenrod skapade en liknande rätt, "Toast Hawaii", 1955, innehållande ananas, skinka, ost och formbröd.
- Den kanadensiske restauratören Sam Panopoulos var den som 1962 introducerade hawaiipizzan med skinka och ananas på sin meny.
- Ananas på pizza omnämns i svensk media första gången 1980 som ett tecken på "dekadensyttringar".
- Ordet "hawaii" gällande mat finns inte i svenska ordböcker, trots att svenskar har ätit rätter med ananas, som falukorv och kassler, sedan 1960-talet.
Innehåll
Journalisten Anders Svensson går igenom hawaiipizzans ursprung, som pizzapuritaner sedan länge fördragit. Clements Wilmenrod i Tyskland var troligen först med ananas på tallriken med sin "Toast Hawaii" 1955, en rätt med formbröd, ananas, skinka och ost. Kanadensaren Sam Panopoulos introducerade 1962 hawaiipizzan med skinka och ananas på sin meny. I Sverige dök ananas på pizza upp i media 1980, enbart för att kritiseras som ett tecken på “dekadensyttringar” av pizzapuritanerna, som idag straffar den som önskar ananas med 5 000 kronor.