Flera anmärkningar på Myllymäkis lyxkrog – nu gör de Nobelmiddagen
Stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Pi Le, från den Michelinkrönta restaurangen Aira, ansvarar för menyn vid årets Nobelbankett. Trots det prestigefyllda…
Sammanfattning
- Stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Pi Le från Aira ansvarar för Nobelbankettens meny.
- Aira har fått anmärkningar gällande arbetsmiljö och livsmedelshantering, bland annat efter matförgiftningsfall.
- Miljöförvaltningen noterade brister i hantering av ostron- och mussel-etiketter samt dokumentation av fermenteringsprocesser.
- Restaurangen använde sous vide-påsar utan att kunna visa på materialets lämplighet.
- Arbetsmiljöverket har tidigare kritiserat Aira för bristande rutiner i arbetsmiljöarbetet och riskbedömningar för minderåriga.
- Aira hävdar att de flesta brister har åtgärdats, och att spårbarhetsinformation numera är korrekt.
Innehåll
Stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Pi Le, från den Michelinkrönta restaurangen Aira, ansvarar för menyn vid årets Nobelbankett. Trots det prestigefyllda uppdraget har Airas verksamhet uppmärksammats för flera anmärkningar. Miljöförvaltningen har vid flera tillfällen konstaterat brister i livsmedelshanteringen, bland annat efter att gäster blivit magsjuka. Restaurangen har också haft problem med att uppvisa korrekt spårbarhet för råvaror och säkerhetsrutiner för livsmedelsberedning. Utöver livsmedelsproblemen har Arbetsmiljöverket funnit brister i Airas arbetsmiljöarbete, särskilt gällande rutiner och riskbedömningar för minderåriga anställda. Aira uppger dock att de flesta avvikelser har åtgärdats.