Julresterna som kan göra dig sjuk: ”Tror man ska dö”
Överbliven julmat kan orsaka svår sjukdom om den hanteras felaktigt, varnar livsmedelsprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham. Bakterier, särskilt…
Sammanfattning
- Julmat som plockas in och ut ur kylen kan leda till förökning av bakterier, enligt livsmedelsprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham.
- Bakterien Staphylococcus aureus kan bilda värmetåliga gifter som orsakar illamående, kräkningar och magkramper en till sex timmar efter intag.
- Livsmedelsverket varnar för rätter som buffémat, kallskänks- och charkprodukter, kyckling, räkor, skalade kokta ägg, pizza och kebab.
- Ägghalvor med majonnäs och räkor är extra riskabla då äggulan fungerar som näring för stafylokocker.
- Salta gratänger samt rökt kött och korvar är däremot mer hållbara.
- Marie-Louise Danielsson-Tham avråder från att hantera julskinka med händerna och att äta gräddbaserade sillar som ser separerade ut.
Innehåll
Överbliven julmat kan orsaka svår sjukdom om den hanteras felaktigt, varnar livsmedelsprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham. Bakterier, särskilt Staphylococcus aureus, får möjlighet att föröka sig när maten upprepade gånger flyttas mellan kyl och rumstemperatur. Dessa bakterier kan bilda värmetåliga gifter som inte försvinner vid upphettning, vilket leder till symtom som illamående och kräkningar. Danielsson-Tham betonar att ägghalvor med majonnäs och räkor är särskilt riskabla och bör slängas direkt.