Låt ostronen ta plats i Sveriges livsmedelsstrategi

Svenja Hess, Pierre Ingmarsson från IVL Svenska Miljöinstitutet och Alyssa Joyce, docent i marin bioteknologi vid Göteborgs universitet, framhåller att…

Sammanfattning

Innehåll

Svenja Hess, Pierre Ingmarsson från IVL Svenska Miljöinstitutet och Alyssa Joyce, docent i marin bioteknologi vid Göteborgs universitet, framhåller att svenska ostron kan bidra till flera samhällsnyttor, däribland självförsörjning, klimatomställning och kustekologi, trots att Livsmedelsstrategin 2.0 ignorerar dem. Debattörerna menar att ostron är en av de mest klimatsmarta proteinkällorna som också bidrar till biologisk mångfald och vattenrening. För att stärka svensk livsmedelsproduktion och minska importberoendet, som under 2023 uppgick till 314 ton ostron värda nästan 25 miljoner kronor jämfört med 15,7 ton inhemsk produktion, föreslår debattörerna ett nationellt förädlingsprogram för ostron. Detta program skulle utveckla motståndskraftiga ostronstammar och minska osäkerheter i branschen, som klimatförändringar, sjukdomar och låg överlevnadsgrad vid odling.

Läs hela artikeln på Korthet.se →