Så får du granen att hålla över jul
Julgransförsäljaren Anders Öhman ger råd om hur man får julgranen att hålla sig fin längre, särskilt då många vill ha in den tidigt i december. Han…
Sammanfattning
- Julgransförsäljaren Anders Öhman rekommenderar att köpa en färsk gran som inte sågats ner långt i förväg.
- Granen bör successivt anpassas till inomhustemperaturen, till exempel genom att först placera den i ett nollgradigt utrymme.
- Undvik att placera julgranen nära värmekällor i hemmet för att förhindra barrning.
- Såga av cirka fem centimeter från stammen för att skapa en ny, fräsch snittyta när granen tas in.
- Enligt Öhman är en lokalt odlad gran mer ekologisk än en plastgran då den har ett mindre klimatavtryck.
- Finländare föredrar ofta odlade och klippta granar som är mellan två och två och en halv meter höga.
Innehåll
Julgransförsäljaren Anders Öhman ger råd om hur man får julgranen att hålla sig fin längre, särskilt då många vill ha in den tidigt i december. Han betonar vikten av att köpa en så färsk gran som möjligt, då utländska granar ofta sågas ner redan i oktober eller november och därmed har sämre hållbarhet. Öhmans främsta tips inkluderar att successivt vänja granen vid varmare temperaturer och att såga en ny snittyta på stammen. Genom att undvika snabba temperaturväxlingar och att placera granen nära värmekällor kan man förhindra att den barrar i förtid.